وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

تحلیل بارش بهاری هرمزگان در سال 1395

بهار هرمزگان در سال 1395 از نگاه آمار بارندگی حوزه آبخیز معرف و زوجی
شروع سال 1395 و فصل بهار در استان هرمزگان مقارن با کاهش بارندگی در بسیاری از مناطق استان گردید. در این میان داده های ثبت بارش در ایستگاه آبخیزداری حوزه آبخیز معرف و زوجی استان  مقادیر ناچیزی را طی این فصل نشان می دهد. طی این مدت سه نوبت بارندگی دریافت شد که مقادیر آن به ترتیب در زیر ارائه می گردد :
1- ثبت بارندگی بتاریخ 22 مارس 2016 برابر با سوم فروردین ماه 1395 معادل 3/5 میلی متر
2- ثبت بارندگی بتاریخ 30 و 31 مارس 2016 برابر با یازدهم و دوازدهم فروردین ماه 1395 معادل 0.6 میلی متر
3- ثبت بارندگی بتاریخ 1 آوریل 2016 برابر با سیزدهم فروردین ماه 1395 معادل 4.3 میلی متر
بر این اساس در ایستگاه هواشناسی آبخیزداری استان طی سه ماهه نخست سال جاری تنها 8.4 میلی متر بارش ثبت شده است که نشانگر فصل خشک در بهار امسال در هرمزگان می باشد.
شایان ذکر است ایستگاه آبخیزداری حوزه آبخیز معرف و زوجی استان هرمزگان در منطقه دهگین از توابع بخش رودخانه شهرستان رودان در حوزه ای به مساحت 350 هکتار از سال 1385 توسط معاونت آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان راه اندازی گردیده است. این ایستگاه در زمره ی شبکه ی ایستگاه های 12 گانه حوزه های زوجی کشور بعنوان معرف اقلیم خشک ایران پارامترهای اقلیمی و شاخص حوزه های آبخیز مناطق خشک کشور را بصورت مستمر اندازه گیری و ثبت می نماید.

ایران مواجه با خشکسالی بلندمدت یا پذیرش واقعیت اقلیم خشک کشور

شاید زمان آن رسیده باشد که پدیده خشکسالی را در پهنه سرزمین خشک و نیمه خشک ایران بعنوان یک واقعیت اقلیمی و نه یک حادثه غیرمترقبه بپذیریم.
موضوعی که رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از درگیری 72 درصد جمعیت کشور با پدیده خشکسالی خبر می دهد. 
شاهرخ فاتح با اشاره به شاخص کوتاه مدت خشکسالی هواشناسی کشور اظهار کرد: از ابتدای سال زراعی جاری و بر مبنای شاخص 9 ماهه منتهی به خرداد ماه 95، در مناطق مرکزی و شرقی کشور شامل بخش‌های وسیعی از استان‌های اصفهان، یزد، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، جنوب خراسان رضوی، شمال استانهای فارس و کرمان، شرق سمنان، سیستان و بلوچستان، قم، مرکزی، شرق گیلان و غرب مازندران درجاتی از خشکسالی خفیف تا شدید وجود دارد. وی اظهار کرد: از سوی دیگر بر اساس همین شاخص کوتاه مدت، در بخشهایی از استانهای کرمانشاه، ایلام، لرستان، جنوب آذربایجان غربی، گلستان و کردستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، خراسان شمالی، خوزستان و هرمزگان درجاتی از ترسالی ضعیف تا شدید وجود دارد و مابقی مناطق در این بازه زمانی در شرایط طبیعی بوده اند. بسیاری از مناطق کشور درگیر خشکسالی بلندمدت رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه براساس شاخص بلندمدت هفت ساله، بخش‌های وسیعی از کشور با درجاتی از خشکسالی ضعیف تا بسیار شدید درگیر هستند، افزود: شاخص بلندمدت پایش خشکسالی هواشناسی در بخش‌هایی از استانهای فارس، یزد، کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، تهران، البرز، قم، مرکزی، مازندران، خوزستان، ایلام ،همدان و کردستان درجاتی از خشکسالی‌های خفیف تا بسیارشدید را نشان می دهد. در مقابل بررسی های مبتنی بر این شاخص، در شمال آذربایجان شرقی، اردبیل، و مناطق محدودی از جنوب سیستان و بلوچستان شرایط ترسالی ضعیف تا متوسط را نشان می‌دهد. فاتح در ادامه به مساحت تحت تاثیر خشکسالی در کشور اشاره کرد و گفت: براساس محاسبات انجام شده درخصوص مساحت تحت تاثیر هر یک از طبقات خشکسالی بلند مدت ، 31 درصد مساحت کل کشور از خشکسالی خفیف، 29 درصد خشکسالی متوسط، 12 درصد خشکسالی شدید و یک درصد نیز با خشکسالی بسیار شدید درگیر هستند. خشکسالی وی همچنین در مورد جمعیت تحت تاثیر خشکسالی در کشور اظهار کرد: بررسی جمعیت تحت تاثیر هر یک از طبقات خشکسالی بلند مدت حاکی از آنست که 27 درصد جمعیت کشور با خشکسالی خفیف، 32 درصد خشکسالی متوسط، 12 درصد خشکسالی شدید، یک درصد خشکسالی بسیار شدید درگیر هستند. رئیس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی درپایان به وضعیت ترسالی کشور نیز اشاره کرد و افزود: در نگاه کوتاه مدت، پنج درصد مساحت کشور دارای ترسالی ضعیف، سه درصد ترسالی متوسط و دو درصد ترسالی شدید است، ولی در نگاه بلندمدت 2.5 درصد مساحت کشور ترسالی ضعیف و یک درصد ترسالی متوسط دارند. منبع: ایسنا
تحت این شرایط چرا برنامه ریزی ها در مدیریت سرزمین و موارد مرتبط با آن بر مبنای این واقعیت اقلیمی صورت نمی پذیرد؟ سوالی که پاسخ به آن می تواند گره گشای بسیاری از چالش های طبیعت ایران و ایضا پایداری توسعه در ایران زمین باشد.