وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

اجرای موفق الگوی بومی آبخوانداری در هرمزگان

  بهره برداری بیش از ظرفیت از آبخوان های زیرزمینی و شرایط کنونی حاکم بر این منابع حیاتی ایجاب می نماید از تمامی قابلیت ها در جهت جبران بیلان منفی، تعادل بخشی، جلوگیری از فرونشست زمین و حفظ توازن اکولوژیک مناطق استفاده گردد. اجرای موفق الگوی بومی آبخوانداری با تکیه بر دانش بومی آبخیزداری با مشارکت مردم در استان هرمزگان از این دست موارد مهم مورد نیاز در شرایط امروز کشورمان به شمار می رود. 

تکالیف قانونی مصرح در قوانین مصوب در این زمینه از جمله ماده 27 قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی دال بر ارتقای سهم مهار نزولات آسمانی و جبران بیلان منفی دشت ها از طریق اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری به میزان 7.5% در سال ایجاب می نماید علاوه بر شیوه های معمول از تمامی ظرفیت ها در این رابطه در جهت تحقق اهداف قانون و نجات سرزمین ایران استفاده گردد. در این میان بهره گیری از الگوهای پایدار منطبق بر دانش بومی و تلفیق آن با علوم و فنون نوین با مشارکت مردم از راهکارهای اصولی است که در اولویت برنامه های اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان قراردارد.  تدوین و چاپ کتاب دانش بومی آبخیزداری هرمزگان و اجرای الگوهای بومی موفق گامی در این مسیر به حساب می آید.

پس از شناسایی شیوه سنتی تغذیه آبخوان تحت عنوان "چاه نزو" در قالب دانش بومی آبخیزداری و تلفیق آن با دانش روز، الگوی بومی آبخوانداری در هرمزگان با مشارکت صدرصد طرح توسط جناب آقای عبدالقادر حسینی آبخیزدار نمونه از خبرگان جوامع محلی و صاحب اندیشه و تجربه بومی آبخیزداری و فرزند خلف ایشان آقای مهندس عبدالواحد حسینی دانش آموخته علوم و مهندسی آبخیزداری در حوزه دشت گزیر شهرستان بندرلنگه اجرا شده است.

این طرح با هدف مهار سیلاب و تغذیه مستقیم آبخوان دشت گزیر مشتمل بر هدایت سیلاب و کنترل آن در بندهای ذخیره آب (بندآب ها یا تیربندهای خاکی) و تزریق به درون چاه نزو پس از ترسیب رسوبات معلق آن احداث شده است. تزریق آب به سفره آبخوان با طراحی مناسب بصورت کنترل شده در ترازهای مختلف انجام می گیرد. این سیستم دارای دریچه های کنترل و سرریز تخلیه آب مازاد است که با آبگیری طی بارندگی های نوروز امسال نقش موثری در تغذیه آبخوان دشت گزیر ایفا نموده است.       

 الگوی بومی آبخوانداری هرمزگان میتواند با کارکرد مطلوب بعنوان الگویی موفق در مخروط افکنه های آبرفتی کشور و در شرایط مشابه در راستای تغذیه آبخوان ها و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی با مشارکت ذینفعان اجرا گردد.





تصاویر بیشتر از الگوی بومی آبخوانداری هرمزگان







 بازدید آقای دکتر پرویز گرشاسبی معاون آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور

نوروز 1396