نشریه شماره 642
معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور
سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور
سال 1392
بروز چالش های مختلف ناشی از نوع مدیریت و بهره برداری از منابع سرزمین به شکل انتزاعی و بخشی در شرایط کنونی کشور، ضرورت استقرار پایگاه اطلاعات جامع مکانی را بیش از پیش نمایان ساخته است. ضرورتی که بدون داشتن آن، امکان برنامه ریزی صحیح و همه جانبه نگر منطبق با قواعد سیستمی و اکولوژیکی بر پایه قابلیت منابع و استعداد سرزمین میسر نخواهد گردید. آنچه که امروزه بواسطه عدم برنامه ریزی جامع و هماهنگ در شقوق مختلف از قبیل وضعیت دریاچه ارومیه ، بیلان منفی اغلب آبخوان های زیرزمینی مهم کشور در استانهای مختلف، تشدید سیل خیزی، فرسایش خاک، پدیده ریزگردها و گسترش بیابان زایی در سطح کشور شاهد آن هسیتم. مدیریت نوین آبخیزداری، نوع نگرش سیستماتیک به مدیریت منابع سرزمینی و اعمال مدیریت جامع حوزه های آبخیز استان در شرایط حاضر و به منظور تامین نیازهای اطلاعاتی کارشناسی و برنامه ریزی، استقرار پایگاه اطلاعات مکانی حوزه های آبخیز در استان را نه یک ضرورت، بلکه الزام اجتناب ناپذیر است.
ایجاد بستر اطلاعاتی لازم برای توسعه همه جانبه و پایدار استان، تامین اطلاعات مورد نیاز برنامه ریزی جامع در زمینه منابع طبیعی و آبخیزداری و افزایش دقت و کیفیت تحلیل های کارشناسی در برنامه ریزی و تدوین طرح ها را از جمله اهداف اصلی ایجاد پایگاه اطلاعاتی محسوب و همچنین کنترل متمرکز داده ها، امنیت داده هاو مدیریت منسجم و توام اطلاعات مکانی و داده های توصیفی بصورت یکپارچه از دیگر مزایای پایگاه اطلاعات مکانی حوزه های آبخیز استان به شمار میرود.
امید است با استقرار پایگاه اطلاعات مکانی حوزه های آبخیز استان، گامی بلند در جهت توسعه پایدار مبتنی بر دانش روز آبخیزداری برداشته شود.