وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

کمبود باران، تداوم خشکسالی و بحران آب در هرمزگان

فصل بارندگی در هرمزگان در حال سپری شدن است و اغلب مناطق استان از ابتدای سال آبی تاکنون بارش بسیار ناچیزی دریافت کرده اند. در صورت عدم وقوع باران و تداوم خشکسالی، هرمزگان تابستان سختی را پیش رو خواهد داشت.  

در شرایط فعلی که هنوز فصل گرما شروع نشده است تامین 3600 لیتر در ثانیه نیاز شرب شهرهای استان با کمبود مواجه است، در حالیکه این نیاز در تابستان به 4100 لیتر در ثانیه خواهد رسید. آب روستایی با شرایط حادتری مواجه است به نحوی که در حال حاضر 400 روستای استان با تانکر آبرسانی میشود. 

 وضعیت آبخوان های استان متاثر از خشکسالیها و اضافه برداشت های سنوات گذشته بغرنج می باشد. از مجموع 168 حلقه آب شرب شهرهای استان 58 حلقه چاه بطور کامل خشک و 67 حلقه چاه با کاهش آبدهی و شوری آب مواجه شده اند و تنها 43 حلقه چاه قادر به آبدهی می باشند. آبخوان های زیرزمینی منبع اصلی تامین آب استان هستند.در حال حاضر 15 درصد آب شهرهای استان از طریق آب شیرین کن، 5 درصد از طریق خط محرم، 30 درصد از طریق سد استقلال و 50 درصد از طریق چاه ها تامین می گردد. 

بحران آب در 12 شهر استان از جمله شهرهای بندرعباس، بندرخمیر، بستک، جناح، تخت، قلعه قاضی، سیریک، گروک، گوهران بشاگرد، رویدر، بیکا، زیارتعلی، سندرک و احمدی از هم اکنون آغاز شده است.  

عبور از این تابستان سخت تنها با تدبیر مسئولان و همراهی مردم می تواند میسر گردد. 

 به امید بارش "باران"

 

سهم هرمزگان از اولین بارش زمستانه امسال

پس از مدتها انتظار بارندگی در استان، هفته اخیر هرمزگان بارانی شد. گستره این بارش وسیع و بخش های زیادی از مناطق استان از غرب، شمال و شرق را در برگرفت. اما مقدار بارش دریافتی در خیلی از مناطق اندک و کمتر از 10 میلی متر بود. از مجموع بارش های ثبت شده طی روزهای 28 و 29 دیماه 1393 مناطق غرب و جزایر کم بهره و مناطق شرق و بخشی از شمال سهم بیشتری دریافت کردند. بیشترین میزان بارش 9/37 میلی متر در شهرستان جاسک بود و پس از آن مناطق سیریک، میناب و حاجی آباد نیز از بارندگی اخیر سهم گرفتند. بارش بندرعباس در این مرحله بسیار ناچیز بود و برخی از نقاط استان هم هیچ بارشی دریافت نکردند.  

 

در این نوبت بارندگی طرحهای آبخیزداری در حوزه شرق و شمال استان آبگیری شدند و مجموعاٌ 30 میلیون مترمکعب در 70 سازه آبخیزداری مهار شد. بیشترین حجم آبگیری مربوط به سد خاکی رابک در حوزه غرب جاسک با استحصال یک میلیون مترمکعب است.  

 

 

 از دیگر خصوصیات بارندگی اخیر بارش برف در استان بود. ارتفاعات گنو، کوهشاه احمدی، فارغان و کوه پردی بستک سفید پوش شدند. در منطقه باغات نیز مردم شاهد برف بودند. همچنین در ارتفاعات شهرستان رودان برف و تگرگ بارید.     

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 آمارهای موجود حاکی از تداوم خشکسالی از ابتدای سال آبی تاکنون در سطح استان هرمزگان است.