بررسی آمارهای بارندگی حکایت از کاهش مقادیر بارندگی سال آبی (زراعی) 94- 1393 در کلیه مناطق استان هرمزگان دارد. هر جند بارش هایی در روزهای پایانی سال در مناطقی از استان شاهد بودیم اما به گواه آمار، کلیه نقاط استان از 9 درصد تا 99 درصد نسبت به سال ماقبل و میانگین بلندمدت کاهش بارندگی در استان به ثبت رسیده و از این حیث آمار مقادیر منفی را برای کل استان نشان میدهد.
وضعیت شکننده اکوسیستم منابع طبیعی استان، آبخوان های زیرزمینی با کسری و بیلان منفی، مخازن آبی سدها و برکه های کم آب همه و همه حکایت از وضعیت نامطلوب بارندگی و آب در هرمزگان است. هر جند مرتفع نمودن ریشه ای این معضل با ارائه راهکارهای پایدار از منابع آبی مطمئن نظیر شیرین سازی آب دریا و ... امکان پذیر است و مهمتر از همه برخورد عقلایی و کارشناسی با منابع بر اساس ظرفیت اکولوژیک نیازمند برنامه ریزی بلندمدت است، اما گذر از این بحران مستلزم تدبیر ویژه برای این شرایط خاص است. بدون شک همراهی مردم و مسئولان در سپری شدن تابستان سخت 1394 لازمه کار است.
جدول پیوست تداوم خشکسالی در استان هرمزگان را به زبان آمار به تفکیک مناطق استان بر مبنای بارش های ثبت شده تا تاریخ 27/12/1393 ارائه داده است.
بارندگی در استان از دو روز پیش آغاز شده و بخش هایی از استان از جمله غرب، مرکز و شمال استان سهمی از این بارش دریافت کردند. بر اساس آمارهای ارائه شده بیشترین میزان بارندگی اختصاص به ایستگاه فارغان با 45 میلی متر دارد. در این مدت در ایستگاه آبخیزداری حوزه زوجی دهگین رودان 11 میلی متر بارش ثبت شده است. آسمان مرکز استان( شهر بندرعباس) نیز بارانی است. بارندگی همچنان ادامه دارد.
پس از مدتها انتظار باران بالاخره هرمزگان در واپسین روزهای سال 1393 چهره ی بارانی به خود گرفت و بخش هایی از هشت شهرستان استان بارش دریافت کرد. هر چند سیل شهر بندرعباس را در چنبره خود گرفت و حدود 48 ساعت اختلال در زندگی مردم بوجود آورد و متاسفانه علاوه بر خسارت جان 3 نفر را نیز گرفت، اما در سایر شهرستان ها خسارت کمتر و منفعت این نزول رحمت بیشتر بود.
در این نوبت بارندگی شهرستانهای بندرعباس، میناب، بشاگرد، رودان و بخش هایی از شهرستانهای بندرخمیر، حاجی آباد و قشم بارندگی داشتند. بر اساس آمار ارائه شده شهرستان های بندرعباس، میناب، بشاگرد و رودان به ترتیب با 110.3 - 54.6 - 45.8 و 42.2 میلی متر بیشترین میزان بارش را به ثبت رسانده اند.
در این بارندگی 1400 سازه آبخیزداری به حجم 65 میلیون مترمکعب آبگیری شد. برخی از فعالیت های آبخیزداری نظیر سد خاکی قادهار که با مشارکت مردم و خیرین در هفته منابع طبیعی و آبخیزداری سال جاری در همین اسفند ماه افتتاح شده برای اولین بار آبگیری شد.
بیستم اسفندماه 1393 مقارن با سالگرد سیل 23 اسفند سال 1392 شهر بندرعباس باز هم سیل زده شد و زندگی مردم مختل گردید به نحوی که بعد از گذشت بیش از 24 ساعت همچنان آب شهر قطع و مردم با مشکل مواجه اند. فرودگاه بندرعباس بعلت غرقاب شدن باندهای پرواز بسته و 22 پرواز لغو شد. مدارس در تمامی مقاطع تعطیل گردید. حجم وسیع سیلاب بخشهای زیادی از مرکز استان را در برگرفته بود. محلات بهشت بندر، نخل ناخدا، نایبند، فلکه رادار، شهرک جمال آباد و بسیاری دیگر از مناطق شهر دچار آبگرفتگی شد. متاسفانه سه نفر در این سیل جان خود را از دست دادند. جسد یک نفر پس از فروکش شدن سیلاب از خور نخل ناخدا در کوی سهند خارج گردید و دو بچه نیز پس لز بلرندگی در آب جمع شده در گودال ساختمانی در کوی پشت پلیس راه قدیم جان باختند. تاسیسات تصفیه خانه آب بندرعباس مورد هجوم سیلاب واقع و از مدار خارج شد. مجموعا بر اساس گزارش اعلام شده ۲۰۰ میلیارد تومان خسارت به زیرساختهای شهر بندرعباس وارد گردید.
حجم رسوب وارده به سطح خیابان ها و معابر شهر در این سیل بسیار زیاد بود به نحوی که ماشین آلات سنگین متعددی ساعتها مشغول جمع آوری رسوبات و گل و لای انباشته شده در خیابان ها بودند.
میزان بارندگی 110.۳ میلی متر ثبت شده است. در این سیل از بین پنج حوزه آبخیز مشرف به شهر بندرعباس حوزه های نخل ناخدا و نایبند با شدت سیل بالاتر شهر را با مشکلات بیشتری مواجه کردند.
هر چند سامانه تخلیه سیلاب شهر بندرعباس دارای اشکالات و نواقص است اما حجم زیاد سیل و رسوب وارده به محیط شهر از حوزه آبخیز بالادست خارج از ظرفیت سامانه هدایت سیلاب شهر بوده و بر این اساس کارشناسان اجرای طرحهای آبخیزداری در سطح حوزه بالادست را در کنار رفع گلوگاه های معابر سیل در سطح شهر بعنوان راهکار پیشگیری از خسارت سیل در شهر بندرعباس می دانند.
امید اینکه موضوع مهم مدیریت سیلاب شهری با هماهنگی ارگانهای دخیل هر چه زودتر اجرایی شود تا هر ساله شاهد جان باختن چند انسان بیگناه، وارد شدن خسارات هنگفت به تاسیسات شهری، بهم ریختن شهر و مختل شدن زندگی مردم نباشیم.
"درخت گبر " تالیف محقق گرانقدر دکتر کیان نجفی تیره شبانکاره عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی هرمزگان که با یاداشت استاد دکتر محمد حسین جزیره ای در سال 1393 به چاپ رسیده است از منابع ارزشمند درخت شناسی جنگل و مشخصات بوم شناختی یکی از گونه های شاخص ناحیه رویشی جنوب کشور در حوزه خلیج فارس و دریای عمان به شمار میرود.
این کتاب حاصل سالها تحقیقات میدانی و پژوهش های کاربردی مولف در حوزه منابع طبیعی است که در پنج فصل به بررسی مشخصات گیاه شناسی، ویژگیهای بوم شناختی، تجدید حیات و کاشت، کاربرد و موارد استفاده و عوامل تهدید کننده درخت گبر می پردازند.
بدون تردید این منبع علمی می تواند مورد استفاده اساتید،دانشجویان و کارشناسان اجرایی و پژوهشی قرار گیرد.