وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

چاپ و انتشار کتاب "دانش بومی آبخیزداری در هرمزگان"

کتاب "دانش بومی آبخیزداری در استان هرمزگان" از سوی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با مشارکت نشر پونه به چاپ رسید. تدوین این کتاب بر اساس نتایج طرح مشترک اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان با هدف شناسایی و معرفی دانش بومی آبخیزداری در استان هرمزگان مشتمل بر شیوه های سنتی حفاظت آب و خاک، استحصال باران، جداسازی آب شور و شیرین، مدیریت رواناب های سطحی و بهره برداری از سیلابهای فصلی، تغذیه سنتی آبخوان های زیرزمینی، بهره برداری از اراضی شیبدار و غیره در سواحل، جزایر و کرانه های خلیج فارس و دریای عمان در پهنه جغرافیای هرمزگان انجام گرفته است. 

بدون شک مدل های بومی بهره برداری از منابع سرزمین، الگو های پایدار منطبق با شرایط طبیعی منطقه می باشند که لازم است استفاده و بهره گیری از اینگونه دانش های با ارزش بومی بیش از گذشته در برنامه ریزی ها و طراحی ها مورد توجه قرار گیرد. جا دارد از تمامی کسانیکه در به ثمر رسیدن این کار تلاش کردند قدردانی نمایم. امید است بتوان با انجام اینگونه اقدامات ارزشمند گامی در جهت معرفی قابلیت های استان و بهره برداری از آن برداشت.

 

معرفی کتابچه "آبخیزداری با سرمایه گذاری خیرین در استان هرمزگان"

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان بعنوان آغازگر حرکت نوین اجرای طرح آبخیزداری با خودیاری 100% خیرین در کشور در این راستا در سال جاری نسبت به چاپ و انتشار مجموعه ای مدون تحت عنوان "آبخیزداری با سرمایه گذاری خیرین در استان هرمزگان" اقدام نموده است.
این کتابچه ضمن برشمردن تاریخچه و سوابق اجرای سازه های آبخیزداری توسط مردم هرمزگان و ضرورت ورود مردم و خیرین به بخش آبخیزداری در پهنه اقلیم خشک هرمزگان، مجموعه فعالیت های آبخیزداری اجرا شده در سطح استان هرمزگان با مشارکت خیرین را با مشخصات به تفکیک به تصویر کشیده است.
 اجرای 37 پروژه آبخیزداری مشتمل بر 45 سازه آبخیزداری با مشارکت خیرین به ارزش 82 میلیارد ریال (تا مقطع انتشار کتاب) در سطح هشت شهرستان بندرعباس، بندرلنگه، بستک، بندرخمیر، قشم، سیریک، جاسک، حاجی آباد و رودان حاصل این کار ارزشمند می باشد.



 

آبگیری سازه های آبخیزداری در اولین بارش پاییزی 1395

در پی اولین بارندگی پاییزی سال جاری در روزهای آغازین مهرماه در منطقه بشاگرد سازه های آبخیزداری آبگیری شدند. کاهش بارندگی ها در انتهای فصل تابستان موجب تشدید بحران آب در برخی از نقاط روستایی شهرستان بشاگرد و ناپایداری منابع آب گردیده بود که با آبگیری طرح های آبخیزداری طی بارندگی اخیر دغدغه های موجود در این رابطه کاهش یافت. 

 بیشترین میزان آبگیری در سازه آبخیزداری حوزه خمینی شهر انجام گرفت و طی بارندگی مذکور دربندهای مردمی که بر روی رسوبات پشت آن نخیلات کشت شده در بسیاری از مناطق من جمله در حوزه شه بابک آبگیری شدند و در مجموع 2/2 میلیون مترمکعب سیلاب توسط سازه های آبخیزداری در این مرحله از بارندگی مهار شد.