وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

ضرورت بهره گیری از ظرفیت آبزی پروری در مخازن سازه های آبخیزداری هرمزگان

اصول بهره وری و راهبردهای کلان اقتصاد مقاومتی ایجاب می کند از ظرفیت ها بصورت چند منظوره استفاده تا با حداکثر بهره وری شاهد ارتقای کارایی در سرمایه گذاری ها باشیم. در این میان با توجه به اینکه آب اصلی ترین عامل محدود کننده سرمایه گذاری و توسعه در شرایط اقلیمی ماست، بدون تردید بهره گیری از ظرفیت چندمنظوره طرحهای آبخیزداری علاوه بر تامین اهداف اصلی از قبیل حفاظت آب و خاک، پیشگیری و مهار سیل و تغذیه آبخوان های زیرزمینی قادر است نقش موثری در تقویت و پایداری منابع آب شرب و کشاورزی، فراهم سازی بستر توسعه گردشگری و ایجاد تفرجگاه و همچنین بوجود آوردن ظرفیت پرورش آبزیان (ماهیان گرم آبی و سرد آبی، ماهی در قفس و پرورش لارو میگوی مولد) در سطح استان ایفا نماید.

 مخازن سازه های آبخیزداری در بیش از 50 نقطه از استان دارای قابلیت دائمی و فصلی جهت آبزی پروری است که بر این اساس  اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان از سنوات گذشته با هماهنگی اداره کل شیلات نسبت به بهره برداری از ظرفیت مذکور بصورت پراکنده در برخی از نقاط استان اقدام نموده است. فعال سازی کامل ظرفیت مذکور همسو با اهداف مدیریت جامع حوزه های آبخیز در راستای رونق تولید و اشتغال و پایداری روستاهای استان در سالجاری مد نظر می باشد.

سازه های آبخیزداری لاورفین بندرعباس، تنگ سهران و کاهکن بشاگرد، کنارجو، سرارو، پوگو و مکران سیریک، تلنگ کشتاران میناب، جناح و لاورمیستان بستک، بونجی و کوئیک جاسک، لایگزان نساء حاجی آباد، سریدان و لیو گاوبندی پارسیان، گورزین و چاهو شرقی قشم از جمله موارد دارای قابلیت آبزی پروری به شمار می رود.  علاقمندان می توانند با اخذ مجوز سرمایه گذاری شیلاتی در مخازن سدهای آبخیزداری استان اقدام نمایند.



لزوم بکارگیری ظرفیت های آبخیزداری در جهت تقویت منابع آب روستایی در هرمزگان

کم آبی و محدودیت منابع آب از موانع جدی توسعه روستایی در هرمزگان به شمار می رود. در این میان ناپایداری و کمبود آب شرب از جمله دغدغه های جدی مردم و اولویت مسئولین امر محسوب می گردد. برخی از روستاها فاقد آب هستند و در برخی دیگر از آبادی ها، چاه ها، چشمه ها و سایر منابع تامین آب روستایی در مواقع خشکسالی و فصول گرم سال کم آب شده و گاهاٌ بطور کامل خشکیده و بحران آب بوجود می آورد. تحت این شرایط استفاده از قابلیت های آبخیزداری و آبخوانداری و بهره برداری از ظرفیت باران و سیلاب در جهت تقویت و پایداری منابع آب موجود و کمک به تامین آب در مناطق فاقد آب کافی که امکان تامین از دیگر منابع را ندارند اجتناب ناپذیر است. موضوعی که  تبصره ب ماده 7 قانون توسعه و بهینه سازی آب شرب شهری و روستایی تصریح نموده است.
در این راستا تدوین برنامه آبخیزداری در راستای پایداری منابع و تامین کسری آب 175 روستای هرمزگان در اولویت قرار دارد. تعریف برنامه آبخیزداری در خصوص آب روستایی در استان در سه سطح مد نظر است؛ آبخیزداری در 59 روستای فاقد منابع آب که نیازمند اجرای عملیات آبخیزداری در راستای کمک به تامین آب می باشد، تقویت منابع آب 77 روستای استان که با کم آبی مواجه اند و همچنین 39 روستای استان که جهت پایداری منابع آب شرب موجود به اجرای عملیات آبخیزداری نیاز دارند.

از مجموع 175 روستای فوق الذکر، 57 روستا در شهرستان بشاگرد، 38 روستا در شهرستان بستک، 28 روستا در شهرستان حاجی آباد، 22 روستا در شهرستان بندرعباس، 16 روستا در شهرستان بندرخمیر، 7 روستا در شهرستان سیریک، 4 روستا در شهرستان رودان و 3 روستا در شهرستان پارسیان قرار دارند.

امید است با عنایت خاص برنامه ریزان و تصمیم گیران با اختصاص اعتبار لازم به آبخیزداری این مهم محقق گردد.