آسمان هرمزگان در هفته پایانی پاییز طی روزهای 26 و 27 آذرماه برای چهارمین بار طی فصل جاری باز هم بارید. پس از چندین سال خشکسالی و کم آبی، تداوم بارش های اخیر نوید بخش سالی بهتر از گذشته برای مردم هرمزگان است. در این مرحله شدت بارندگی کمتر و بارش ها ملایمتر از بارش های پاییزی قبلی بود. شهر بندرعباس 4/18 میلیمتر بارش دریافت کرد. سهم نزولات آسمانی جزایر قشم، کیش، ابوموسی و سیری به ترتیب 8/19 - 9/11 - 6/23 و 1/30 میلیمتر ثبت شده است. علی رغم سیلابی نبودن بارندگی در بسیاری از مناطق، طرحهای آبخیزداری در مناطقی از استان، برای چندمین بار در سال جاری آبگیری شدند.
ایران؛ هرمزگان - جاسک (حوزه آبخیز شهرنی 27/9/1391)
طرح آبخیزداری حوزه اگوشک جاسک - بارندگی 27 آذر 1391
پیشگیری و مهار سیل حوزه آبخیز تنگ درهمان جاسک (27/9/91)
طرح آبخیزداری سد خاکی کوییک جاسک (27/9/1391)
ایران؛ هرمزگان - جاسک (سد خاکی رابک 27/9/91)
هر چند آمار بارندگی ثبت شده در ایستگاه سینوپتیک جاسک در تاریخ فوق کم و به میزان ۴/۱ میلیمتر است اما بارش های دریافت شده در حوزه های شرق و غرب جاسک به بیش از ۳۱ و ۴۲ میلیمتر نیز می رسد. بررسی آمار بارندگی بلندمدت استان نشان می دهد هرمزگان در پاییز سال جاری فصل پر بارشی را سپری نموده است به نحوی که در مقایسه با بارندگی بلندمدت استان در این فصل بارش های انجام شده بیش از میزان نرمال یا همان میانگین بلندمدت بارندگی پاییزه استان بوده است. آمارهای تایید نشده این افزایش را بیش از ۴۰ درصد میانگین درازمدت می داند.
یکی از فاکتورهای مهم در آبخیزداری شهری ، کنترل و مدیریت روانابها در سطح شهر است . با توجه به روند افزایشی وقوع سیلاب در حوزه آبخیز شهری بندرعباس ، تعیین مناطق مولد سیل و اولویت بندی زیرحوزه ها از نظر وضعیت سیل خیزی و سیل گیر بودن به منظور رعایت ملاحظات توسعه شهر در این مناطق ضروری است . از طرفی با توجه به نوع رژیم بارندگی شهر بندرعباس ، سازه های هدایت کننده سیلابها باید به گونه ای طراحی شود که گنجایش هدایت روانابها را داشته باشند . لذا با توجه به اهمیت این شهر بندری و وضعیت موجود آن ، انجام مجموعه اقدامات ذیل می تواند در جهت مدیریت سیلابهای شهری موثر و راهگشا باشد :
استفاده از سیستم های پیش بینی و هشدار سیل بویژه جهت جلوگیری از خسارات ناشی از سیل در پهنه های سیلگیر شهر و همچنین مناطق در دست بازسازی و عمران شهری که موجب ایجاد اختلال در رژیم سیلاب و تشدید خسارات آن می گردد ، در کنار برنامه های واکنش اضطراری و ارائه بهنگام و هماهنگ خدمات ضروری توام با تغییر درک عمومی از سیلاب شهری از طریق بالابردن سطح آگاهی های عموم مردم از دیگر مواردی است که در راستای مدیریت سیل در سطح شهر بندرعباس موثر ارزیابی می گردد .
امید است با انجام تحقیقات لازم در این زمینه بویژه " اثرات گسترش شهر بندرعباس بر الگوی زهکشی طبیعی و تشدید سیلابهای شهری " و تعیین میزان تاثیر گذاری آن بر توسعه پایدار شهر ، توجه بیشتر برنامه ریزان به این مهم فراهم گردد .
تصویری از سیل شهر بندرعباس (خور گورسوزان - بهمن ماه 1383)
نوع اقلیم. موقعیت و نحوه استقرار شهر و از همه مهمتر ضعف سیستم جمع آوری آبهای سطحی از دلایل عمده بروز سیلاب در شهر بندرعباس بشمار میروند که به در زیر به اشاره شده است: