وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

بهره برداری از الگوی آبخوانداری شهری در گرگان

در سفر به استان گلستان به منظور بازدید از طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در آیین افتتاح و بهره برداری از اقدام الگویی "آبخوانداری شهری" توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان شرکت کردم. از قضا آیین بهره برداری همزمان با بارندگی  امروز پنج شنبه دوم بهمن ماه شد و عملا با شروع اولین آبگیری، بهره برداری آغاز گردید.  

این پروژه نمادین به ابتکار همکاران خوبم در گرگان برای نخستین بار در کشور در محوطه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با هدف جمع آوری آب باران در سطح محوطه اداره کل و انتقال آن به درون چاه جذبی و تغذیه آبخوان احداثی بصورت تزریق مستقیم به سفره زیرزمینی اجرا شده است. 

در حقیقت با معرفی این مدل هم از بارش و رواناب سطحی بهره برداری و از سرازیر شدن آن به خیابان و معابر و تشدید سیلاب شهری جلوگیری و هم با این شیوه آبخوانداری در درون شهر امکان جذب آب به زمین و ذخیره در آبخوان فراهم گردیده است.

به منظور تسویه و رعایت بهداشت آب در ساختمان چاه از فیلتراسیون طبیعی با فیلتر با دانه بندی مناسب در درون چاه استفاده شده است. 

این مدل از منظر کارکرد مشابه مدل بومی آبخوانداری "چاه نزو" در جنوب ایران است با این تفاوت عمده که با الگوی شهری اجرا شده است.

اجرای کامل این سامانه آبخوانداری ۴۰ میلیون تومان هزینه در برداشته و قادر است سالیانه ۲۳۰۰ مترمکعب از بارش های حادث بر سطح محوطه و پشت بام ساختمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری را مهار و ضمن جلوگیری از اضافه  شدن ان به حجم سیلاب های شهری، در آبخوان گرگان ذخیره نماید.

امید است با اشاعه این اقدام ارزشمند کوچک و  کم هزینه، و تدوین ضوابط الزام آور برای این دست عمل مسئولانه اجتماعی، مشکل سیل شهری و آبگرفتگی معابر کاهش و آب گرانبهای بارندگی بصورت بهره ور و بهینه مدیریت شود.

 بدون شک مدیریت قطره قطره بارش های کشور با تکنیک های آبخوانداری، علاج بخش بحران آب و بخشی از راهکار حل مسئله تخلیه آبخوان ها، فرونشست زمین و ناپایداری تولید و توسعه خواهد بود.

"آبخوانداری شهری" گامی در مسیر ساخت "شهرهای نفوذپذیر" و ایمن در برابر سیل