وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

وبلاگ باران - آبخیزداری و آبخوانداری ایران

ارئه مطالب و مقالات در خصوص آبخیزداری، آبخوانداری و مدیریت حوزه های آبخیز کشور

لایروبی و تخلیه رسوبات از برکه ها

انباشت رسوب در برکه ها (آب انبارها) که همچنان مورد استفاده مردم استان در تامین آب شرب است از مشکلاتی است که این سازه سنتی ذخیره آب با آن مواجه است. حساسیت سازندها و تشکیلات زمین شناسی استان به فرسایش خاک و تولید رسوب باعث جمع شدن رسوبات در مخازن برکه ها و کاهش حجم ذخیره آبگیری آن می گردد. هر چند مردم محلی با دانش بومی خود در جانمایی و مکانیابی برکه ها مسئله رسوب را در نظر می گیرند و از طرف دیگر به منظور جلوگیری از ورود رسوبات بدرون برکه نسبت به احداث حوضچه رسوبگیر در مدخل ورودی آب به برکه اقدام می نمایند، اما در سیلابهای بزرگ با پر شدن حوضچه رسوبگیر از رسوب باز هم رسوبات به برکه ها وارد می شود.  

از جمله مواردی که مردم نسبت به نگهداری برکه ها اهتمام دارند رسوب زدایی و تخلیه رسوبات از درون برکه هاست که معمولاٌ در سالهای خشک و قبل از فصل بارندگی اینکار انجام می گیرد. زمانی که مخازن برکه ها تا نیمه (برد نیمه) از سوب پر شود و 50% مخزن برکه آبگیری خود را از دست دهد عملاٌ کارآیی برکه در ذخیره آب جهت نیاز فصلی و سالانه مردم از دست می رود و تا قبل از فصل بارش خشک شده و آماده رسوب برداری می گردد.  

مردم هرمزگان در مناطق غرب استان در شهرستانهای بستک، بندرلنگه، گاوبندی، بندرخمیر و جزایر استان، پاکسازی برکه و تخلیه رسوبات آن را در زمره ی کار خیر و خداپسندانه می دانند و در این کار مشارکت دارند.  رسوب برداری با شیوه های دستی و همچنین به کمک تراکتور انجام میشود. تخلیه رسوبات لجنی بدون تجهیزات پیشرفته بوسیله افراد با مشکل صورت می گیرد. اما بدلیل اهمیت آب در اینگونه مناطق مردم به ارزش کار بخوبی پی برده و در انجام آن اهتمام و کوشش فراوان دارند. این کار در بین مردم تازه کننده امیدی است برای رفع مشکلات کم آبی در سال پیش رو.  

 

  

 

 

 

 

   

 

 

 

  

 

 

   

 

  عکس از سینا علیمرادی

 

 

 

 

 

 

 

نظرات 6 + ارسال نظر
علیرضا شنبه 22 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 10:12 ق.ظ

مرسی ممنون.

واقعا در تهران میلیاردها تومان صرف اراجیف و مزلفاتی که رسما فساد است می شود، در حالیکه حفظ منابع طبیعی، آب و خاک و جلوگیری از فاسد شدن آنها، از اهم فرایض قرآن است. ان شاءالله که موفق باشید.

[ بدون نام ] چهارشنبه 26 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 11:19 ق.ظ

اینکارها واقعا نشان دهنده ارزش آب در کشور ما بخصوص جنوب کشور است.

[ بدون نام ] چهارشنبه 26 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 01:49 ب.ظ

واقعا با چه زحمتی آب بدست میارن
قابل توجه اونایی که آب رو هدر میدن

[ بدون نام ] شنبه 29 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 02:37 ب.ظ

مردم جنوب واقعا قدر آب را می دانند. خدا قوت دست مریزاد

وحید شنبه 29 شهریور‌ماه سال 1393 ساعت 02:49 ب.ظ

چه معماری قشنگی داره این آب انبارها

اعظم سلیمانی دوشنبه 28 مهر‌ماه سال 1393 ساعت 07:46 ق.ظ

این آب انبارها تاریخجه و قدمت زیادی دارند و همچنان کاربرد دارند و آب مورد نیاز مردم را تامین می کنند. اینگونه پایداری در الگوهای دانش های مردمی و بومی بسیار ارزشمند است.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد